Zoek het maar uit – Chantal van Gastel

Zoek het maar uit - Chantal van Gastel

Hoewel dit boek al in 2011 is uitgegeven, is het nog altijd van deze tijd. Een verhaal over je dromen najagen en kiezen voor jezelf. En durven doen wat je wil. Over liefde en tweede kansen. Dat is het verhaal van Ella Droomer dat Chantal van Gastel heeft opgeschreven in Zoek het maar uit!

Ella heeft het allemaal wel goed voor elkaar. Een baantje in een boekenwinkel, een super leuk vriendje, een beste vriendin… Helemaal in orde voor haar gevoel. Totdat haar leven door een bepaalde gebeurtenis ineens een compleet andere wending krijgt. Ze realiseert zich ineens wat ze allemaal mist in haar leven. Om uit te vogelen hoe ze haar leven nu wil gaan aanpakken gaat ze een paar dagen naar haar broer in Amsterdam toe. Als ze daar echter haar vroegere crush weer tegen het lijf loopt, wordt het toch al ingewikkelde vraagstuk nog ingewikkelder. En dan is daar nog dat ene verhaal van haar oma…

Zoek het maar uit - Chantal van Gastel

Bij het verhaal van Ella hink ik persoonlijk een beetje op twee benen. Aan de ene kant vond ik het echt een mooi verhaal met veel bijzondere elementen. Anderzijds vond ik het veeeeeel te langdradig. Vooral dat maakte voor mij dat ik maar heel moeilijk door het boek heen kwam. Terwijl Chantal juist altijd zo’n fijne schrijfstijl heeft waardoor ik door haar boeken heen vlieg. Niet dat haar schrijfstijl anders was, maar door een groot deel van de hoofdstukken en de lange aanloop ging de vaart er juist ook weer een beetje uit.

In dit verhaal krijg je namelijk heel vaak een flashback naar vroeger. Hoe Dex, Boris en Ella samen opgroeiden. Ergens snap ik de keuze voor deze hoofdstukken wel, maar ik denk eigenlijk dat ze ook makkelijk achterwege gelaten konden worden. Ergens is het wel grappig hoor, om over hun jeugd te lezen, maar op enkele dingen na was het geen informatie die je moest hebben om het verhaal te snappen. En omdat het niet zoveel toevoegde, haalde dat dus de vaart eruit. Daarbij vind ik de aanloop van bijna de helft van het boek totdat we eindelijk het verhaal van oma te horen krijgen ook wat aan de lange kant. Dat had wellicht wat compacter gekund om de lezer veel sneller echt mee te slepen in het verhaal.

Zoek het maar uit - Chantal van Gastel

Daartegenover staat dus wel het prachtige verhaal over tweede kansen, echte liefdes en het volgen van je dromen. Allemaal prachtig opgeschreven door Chantal. Wat me vooral trok aan dit verhaal, was het verhaal van oma. Van mij had daar zelfs nog iets van in mogen zitten. Het tintje van de Tweede Wereldoorlog trok me sowieso al extra, maar de kracht van het verhaal… Prachtig. Die overlevingskracht, die heftige winter, die vreugde. Hoe Chantal alles weet op te schrijven vond ik heel bijzonder en krachtig. Vooral hoe het verhaal dan uiteindelijk eindigt… Ik heb met tranen in mijn ogen zitten lezen. Niet alleen van verdriet, maar ook omdat het gewoon zo enorm mooi was.

Ook van het verhaal van Ella heb ik genoten. Ella is een leuke vrouw en je ziet haar overduidelijk groeien. Zichzelf worden. Ze gaat van een vrouw die het er allemaal maar mee doet naar een vrouw die haar dromen achterna gaat en zich er voor inzet. Wat ik niet alleen een mooie boodschap vindt, maar ook een enorme inspiratiebron. Zeker nadat ik zelf mijn droom recentelijk achterna ben gegaan, sluit het verhaal op dit moment perfect aan bij mijn leven.

Zoek het maar uit - Chantal van Gastel

En tot slot Dex. Die lieve jongen. Want je ziet niet alleen Ella groeien, en deels ook haar oma veranderen, maar ook Dex. Hij heeft veel meegemaakt vroeger en dat zie je nu wel terug in zijn gedrag. Hoe hij omgaat met Ella vind ik echter zo enorm romantisch. Dat hij dan af en toe wat misstappen maakt… Ik geef Ella gelijk dat ik er ook niet blij mee zou zijn, maar ik begreep het wel. Als je vervolgens die jongen ook ziet veranderen en zichzelf écht open ziet stellen, dan is dat prachtig. Dan begint de romanticus in mijn op en neer te springen van blijdschap.

Ella nam mij in Zoek het maar uit van Chantal van Gastel mee op een reis door het leven. Ze nam Dex, Anna en Ezra met zich mee en ik vond het prachtig. Ik had moeite met inkomen en vond het boek langdradig, wat de score toch wel heeft gedrukt, maar het enorm mooie verhaal, de mooie boodschap en de leuke personages maakte dat ik het boek toch enorm graag heb gelezen! Zeker een boek dat je eens moet lezen als je de tijd hebt om er rustig voor te gaan zitten en een prachtig verhaal wilt lezen.

Titel: Zoek het maar uitZoek het maar uit - Chantal van Gastel
Auteur: Chantal van Gastel
Verschenen: september 2011
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s: 430
Goodreads

Button Bol 001

 

Geef een reactie

CommentLuv badge