Wonderland -> YA Verhalenbundel

In navolging van het enorm populaire My True Hart Gave To Me waarin populaire Engelstalige auteurs kerstverhalen schreven, komt Dutch Venture Publishing dit jaar met Wonderland. Een bundel YA kerstverhalen van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Is dit boek net zo populair als de Engelse variant waarop het is gebaseerd?

Zelf moet ik bekennen dat ik helemaal niet van de verhalenbundels ben. Ik heb liever één lang, goed verhaal, dan allemaal kleine. Daarom vond ik het wat jammer dat dit boek in de Celebrate Books Box zat. Maar aangezien ik elk jaar graag een kerstboek lees en ik deze nu toch had, besloot ik hem een kans te geven. En wat ben ik daar blij mee, want dit boek heeft me enorm positief verrast! Ik heb het met veel plezier gelezen en er zaten echt leuke verhalen in! Hierbij een korte recensie per verhaal :-).

It’s a Match – Chinouk Thijssen

Het eerste verhaal is van Chinouk Thijssen en vertelt het verhaal Gaia die via Tinder een date zoekt voor het kerstfeest van haar zus. Dat feest is nogal wat en Gaia is erop gebrand een date te vinden. Al snel heeft ze een match en het is een leuke jongen. Ik vond het idee van dit verhaal super leuk en het feit dat er ook wat problemen speelden, vond ik interessant. Het zorgde voor een fijne spanning. Het eind vond ik echter enorm afdoen aan het verhaal, waardoor ik het geheel helaas wat minder geslaagd vond.

Een wonder – Anne Nicolai

Een wonder gaat over Lynn die onderdeel is van de toneelclub waarvoor ze een invaller zoeken. Lynn denkt dat degene die komt invallen is gearriveerd en sleept hem mee naar de repetitie. Later blijkt dat diegene helemaal de invaller niet is… Een mysterie ontrafelt zicht en het eind is hartverwarmend en schattig. Ik heb enorm genoten van dit leuke, lieve verhaal. Wat ik vooral goed vond, was dat ik lange tijd geen idee had waar het naartoe ging met dit verhaal. Dat in combinatie met de vlotte schrijfstijl, maakte dat ik dit verhaal heel graag heb gelezen.

Maria’s kerstengel – Rianne Werring

Dit vond ik een prachtig verhaal! Maria heeft een oogje op een meisje uit de klas. Ze durft haar niet te vragen als date voor het kerstbal. Gaandeweg raken de twee met elkaar aan de praat en ontstaat er iets. Maria is echter ook jarig… Dit verhaal is zo lief en zo mooi! Ik vind het prachtig hoe aan het eind blijkt hoe belangrijk echte vrienden zijn en wat ze voor je kunnen betekenen. Daarbij zijn Maria en Daan echt schattig samen! Loved this story from beginning to end!

 

Alf – Eva Moraal

Dit vond ik ook zo’n geweldig verhaal! Het zou zo niet misstaan als gave kerstfilm! Eva heeft het verhaal van Sigrid en Alf zo beeldend, lief en mysterieus omschreven. Ook al vertelt het maar één avond waarbij beide personages ingesneeuwd raken in het café waar Sigrid werkt. Dit verhaal ademt zo helemaal de kerstsfeer. Het is heerlijk vlot geschreven vol met kerstgevoel. Hier kun je niet anders dan van genieten!

De Wensster – Jen Minkman

Overall vond ik dit verhaal ook wat minder. Hoewel het idee van een jongen en meisje in een bos die een wensster ontmoeten leuk bedacht is, vond ik de uitwerking wat tegenvallen. Vooral in het begin vond ik dit verhaal niet op gang komen. Het gaat over Imre en Jonas die samen foto’s van vallende sterren gaan maken. Als lezer vond ik dit super leuk! Alleen volgt er dan eerst een hoop geleuter over het sterrencentrum waar ze zijn en uitleg krijgen over planeten. Daardoor had ik het eigenlijk al een beetje gehad voordat het verhaal lief en schattig werd. Jammer, want het idee had wel potentie!

Mijn Allerliefste – Deborah Elisabeth

Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst. Dat is Mijn Allerliefste. Het gaat over Collin en Annabelle. Hij zit als militair in de oorlog, zij zit nog in Nederland. Annabelle schrijft brieven aan Collin die op een gegeven moment op mysterieuze wijze aankomen. Het magische papier blijkt ze de mogelijkheid te geven om op lange afstand te communiceren. Ook dit idee vind ik super leuk, maar de uitwerking vond ik nogal warrig. Ik had nergens echt het gevoel dat het ergens heen ging, dat er ontwikkeling was. Het voelde meer als losse flarden, gebeurtenissen, die achter elkaar waren geplakt in plaats van dat het een echt verhaal was. Dit was dus ook niet een van mijn favorieten…

Kerst’mis – Jennefer Mellink

Een interessant verhaal. Ik snap de titel Kerst’mis nog steeds niet en vond het niet het meest toffe verhaal, maar heb het wel met plezier gelezen. Lotte en Jochem zitten samen in een vakantiehuisje. Lotte is een pleegkind en ze hoopt er elke Kerst weer op haar ouders te vinden. Ook nu. Maar, zegt Jochem, deze keer laten we onze Kerst er niet door verpesten. Er gebeuren echter spooky dingen op het vakantiepark. Een vreemde bekende en een verdwijning… Ik vond de uitwerking niet optimaal omdat ik het wat ‘afgeraffeld’ vond, maarja, je hebt dan ook maar een zeer beperkte ruimte voor je verhaaltje, hihi. Wat ik wel goed vond was de spanning. Ik vond het echt spannend en zat bijna op het puntje van mijn stoel (figuurlijk dan, want ik lag in bed, hihi).

Helse Heenreis – Marijke F Jansen

Killian heeft het niet makkelijk. Zijn moeder is alcoholist en hij moet voor haar zorgen. Met Kerstmis vlucht hij van huis en belandt op het strand. Waar hij op mysterieuze wijze San tegenkomt. Ze komt op hem gevallen en weet niks meer. Killian neemt haar mee naar huis en daardoor komt ze in aanraking met zijn problemen. Ik hink bij dit verhaal een beetje op twee benen. Enerzijds vind ik het super dat dit onderwerp besproken wordt en vind ik het enorm mooi hoe San Killian onbewust redt. Hoe het verhaal verloopt vind ik mooi en toont ontwikkeling. Erg knap voor een verhaal van zo weinig pagina’s! Jammer vind ik echter dat San een ‘opdracht’ blijkt te hebben en de uitwerking daarvan vond ik wat minder. Het was iets te veel toeval, terwijl het idee van een kerstengel juist zo tof is!

Droomband – Patty van Delft

Droomband is een verhaal met een super leuk concept. Een beetje mysterie, een beetje zweverig, maar vooral met een super lekkere jongen! Ik vond hier echter het eind ook wat te… plots en onafgewerkt. Daarbij vond ik het jammer dat hoofdpersoon Julia in haar dromen wat ‘angst’ voelt en dat daar verder niks meer aan wordt gedaan. Misschien als daar nog iets meer aandacht aan was gegeven, dat dit magische, schattige verhaal echt top was geweest!

Suikersneeuw – Vanessa Gerrits

Wat een cute verhaal is Suikersneeuw zeg! Het verhaal van Sien is lief, schattig en simpel, maar heeft een zekere charme! Wat ik minder vond waren de stukken tekst uit de Erfgenamen van het licht. Ik vind vaak dat dit soort verwijzingen alleen geslaagd zijn als mensen er meer bekend mee zijn. Ik vond ze eerder irritant. Daarbij vind ik ze ook niet van toegevoegde waarde. Maar het verhaal is verder lief en leuk! Sien ontmoet een leuke jongen die lief is voor haar. Wat ik vooral leuk vind is de vlotte schrijfstijl en de spot die Vanessa hier en daar heeft. Oh, en reken maar dat ik oliebollen vanaf nu Smoutebollen ga noemen. Waarom we die dingen niet ook zo’n hilarische naam hebben gegeven hier in Nederland, dat snap ik niet!

Hoewel ik dus hier en daar vond dat de verhalen nog wat meer hadden mogen hebben, heb ik over het algemeen enorm genoten van dit boek. Het is een goede verzameling van verhalen waar de kerstsfeer absoluut vanaf straalt! Het kan niet anders dan dat je hier helemaal warm van wordt. Daarbij vind ik het ook super leuk dat deze 10 auteurs allemaal overduidelijk een eigen schrijfstijl en interesse qua genre hebben binnen de YA. Daardoor is Wonderland een bundel met zeer afwisselende verhalen zodat er voor ieder wat wils is in dit boek!

Titel: Wonderland
Auteur: meerdere Nederlandstalige auteurs!
Verschenen: november 2017
Uitgever: Dutch Venture Publishing
Aantal pagina’s: 355
Goodreads

Button Bol 001

2 Reacties op “Wonderland -> YA Verhalenbundel”

  1. Leuk! Het klinkt heel verschillend allemaal. Soms vind ik een verhalenbundel wel intetessant. Zo leer je toch nieuwe auteurs kennen 😊
    Veronique heeft onlangs Recensie: Op zoek naar George – Kim Heijdenrijk geplaatst.

    1. Ja inderdaad! Zitten nu wel wat auteurs bij die ik niet kende maar waarvan ik nu toch eens een boek wil gaan lezen!

Geef een reactie

CommentLuv badge