The Siren – Kiera Cass

Al voordat het daverende succes van The Selection Series kwam, schreef Kiera Cass het boek The Siren. Ze gaf het onder eigen beheer uit, omdat er geen enkele uitgever was die het boek wilde aankopen. Toen Cass Bestselling Author werd, veranderde de zaken. Ze moest hier en daar dingen helemaal herschrijven, maar haar nieuwe boek was een feit.

Destijds, toen het boek nog niet door een uitgever was opgepakt, ben ik eens begonnen in de ‘self pub‘-versie van Cass. Dit beviel me enorm, maar ik ben niet verder gekomen dan een pagina of vijftig. Dit omdat ik tijdens het lezen hoorde dat het boek wél officieel uitgegeven zou worden en ik besloot toen om te stoppen met lezen op mijn eReader en te wachten tot het boek uitkwam. Een mooie fysieke versie vergroot toch altijd het leesplezier.

The Siren vertelt het verhaal van de 19-jarige Kahlen. Na een tragisch ongeluk op zee is ze omgetoverd tot een Siren. Een beeldschoon meisje met een dodelijk stem. Samen met haar ‘zusters’ dient ze de zee, voeden haar. Dit valt Kahlen echter zwaar en in tegenstelling van leuke dingen doen zoals haar zussen, zit ze liever thuis of op de campus haar eigen ding te doen. Het werd alleen wat lastig als ze op een dag een leuke jongen ontmoet die het helemaal geen probleem vindt dat Kahlen geen stem heeft… Of althans, ze zegt niks.

Je voelt natuurlijk al direct op je klompen aan dat het straks helemaal mis gaat. Ook al is het niet duidelijk waarom de regel ‘je mag tegen niemand behalve je zussen praten’ geldt, weet je wel dat Kahlen niet in kan staan voor de gevolgen. Oké, wat er gebeurt als ze het wel doet, zie je niet aankomen, maar de rest van het boek is helaas behoorlijk voorspelbaar. En wat daarna komt is heel vaag en totaal niet spannend en daardoor maakt het eigenlijk ook niet dat het de voorspelbaarheid een soort van ‘opheft’…

Misschien komt het omdat ik te hoge verwachtingen had, maar ik vond het boek nogal tegenvallen. Dat terwijl ik juist echt een enorme fan van Kiera Cass ben en het verhaalidee vind ik wel heel gaaf. Dat is ook echt deels wat me trok aan dit verhaal. Maar de uitwerking laat gewoon wat te wensen over. Sowieso heeft het verhaal weinig geur of kleur. Het is heel saai. Er komt wat vaart in als Kahlen Akinli ontmoet en wat er ontstaat tussen die twee is wel schattig en absoluut mooi. Vooral vanuit Akinli’s kant, omdat het hem niet uitmaakt dat Kahlen niet kan praten. Maar zodra Kahlen verhuist, is die hele magie ook weer weg.

Sterker nog, het verhaal kakt dan ook weer helemaal in. Kahlen blijft hangen in hetzelfde schuitje als waar ze in zat voordat ze Akinli ontmoette. Er was even hoopt dat Kahlen zou groeien, maar eigenlijk wordt het zelfs alleen maar erger. En daar kon ik als lezer niet zo goed tegen. Natuurlijk, het moet altijd even een heel stuk slechter gaan voordat het beter wordt, maar nu was het iets te veel van het goede. Er was niks meer te beleven en daardoor moest ik enorm veel moeite doen om überhaupt verder te lezen.

Tevens miste ik ook gewoon de magische, gedetailleerde schrijfstijl van Kiera Cass. Eén van de redenen waarom ik zo enorm fan ben geworden van The Selection Series. Alle details miste in dit verhaal echter. Omschrijvingen waren minimalistisch en het waren vooral de gedachtes van Kahlen en de Oceaan die de letters op het papier omschreven. Hoewel het onderwerp best wat magisch is, mist er in de schrijfstijl juist magie. Het verhaal heeft eigenlijk vrij weinig waarom ik dit boek nou echt zou willen lezen.

Je kunt dus wel stellen dat Kiera Cass mijn verwachtingen niet wist waar te maken. Ik snap nu misschien ook wel waarom dit boek in eerste instantie niet is uitgegeven, al weet ik natuurlijk niet hoeveel er uiteindelijk in is veranderd. Punt blijft dat dit boek me niet echt wist te overtuigen. Het verhaalidee is leuk en de relatie tussen Kahlen en Akinli is ook best schattig, maar alles eromheen is matig en weet het boek niet tot een daverend succes te maken.

Titel: The Siren
Auteur: Kiera Cass
Verschenen: januari 2016
Uitgever: Harper Collins
Aantal pagina’s: 327
Goodreads
Dit boek is ook beschikbaar in het Nederlands: Siren

Button Bol 001

Button The Book Depository

One Reply to “The Siren – Kiera Cass”

  1. Oh, ik vond het juist een heel mooi boek en wél heel erg mooi geschreven! Jammer dat-ie je tegenviel.
    Vivian heeft onlangs Het nut van een recensiedatabase op je blog geplaatst.

Geef een reactie

CommentLuv badge