Soldaat van Oranje – Erik Hazelhoff Roelfzema

Soldaat van Oranje 004Titel: Soldaat van Oranje
Auteur: Erik Hazelhoff Roelfzema
Verschenen: 1971
Uitgever: Spectrum
Aantal pagina’s: 291
Goodreads

[quote]Soldaat van Oranje is niet alleen een spannend verhaal maar ook een historisch document over de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernhard schreef niet voor niets over dit boek: ‘Ik ben erbij geweest, en zo was het.’

Soldaat van Oranje is een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog. Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007) beschrijft hierin zijn persoonlijke belevenissen tijdens de bezetting en ten tijde van de bevrijding. De Soldaat van Oranje vertelt hoe hij als jongeman in 1941 de oversteek naar Engeland waagt, in Londen in allerlei intriges verwikkeld raakt, kennismaakt met de geheime diensten, nachtelijke landingen uitvoert in Scheveningen en als RAF-piloot meedoet aan een luchtaanval op Berlijn. Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, werkt hij daar als adjudant van koningin Wilhelmina.[/quote]

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog weten mij altijd extra te boeien. Op de een of andere manier ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in die tijd. Dus toen ik laatst de kans kreeg om een exemplaar van Soldaat van Oranje te kopen inclusief handtekeningen van de castmembers van de musical, heb ik dat gedaan. Al snel ging ik het boek ook daadwerkelijk lezen.

Dat beviel me deels. Wat je al snel merkt aan het boek, is dat het al lang geleden geschreven is. De taal is soms ouderwets. Het zijn soms ook lastige zinnen, moeilijke woorden. Daarbij komt ook dat het een heel taai verhaal is. Het is niet echt een roman, het is meer een beschrijving van hoe het ging. Daar zit weinig conversatie in en dat maakt het echt lastig om te lezen, om je aandacht erbij te houden.

Soldaat van Oranje 001

En andere puntje is ook dat het verhaal langdradig is. Soms wijkt Hazelhoff behoorlijk ver van het verhaal af met flashbacks en uitleg en dan ben je de draad gewoon helemaal kwijt. Dit, in combinatie met die lastige zinnen enzo, maakte ook dat ik heel moeilijk in het boek kwam en zodra ik er eindelijk een beetje in zat, vorderde het nog niet zo vlot. Ik had soms echt het gevoel dat ik me door de pagina’s heen moest worstelen. Dat vond ik wel een beetje jammer. Het boek had nog zo enorm veel beter kunnen zijn als het iets meer een verhaal met conversaties was geweest in plaats van een omschrijving van wat er allemaal gebeurde.

Ook de verhaallijn is soms moeilijk te volgen door de vele personages. Soms weet je gewoon niet meer wie wie is en er verdwijnen er zoveel, waarvoor dan weer nieuwe in de plaats komen en vervolgens komen ze weer terug en… uiteindelijk wist ik gewoon niet meer wie wie was. Het enige wat ik wist, was dat Erik nog altijd de hoofdpersoon was. Ik heb het uiteindelijk een beetje van me af weten te laten glijden door meer naar het historische aspect te kijken dan een poging te doen precies uit te vinden hoe al die personen ook alweer met elkaar en het verhaal in verbinding staan.

Soldaat van Oranje 003

Daartegenover staan wel wat pluspunten. Sowieso is het natuurlijk een leerzaam boek. Zeker als je, net als ik, interesse hebt in wat er allemaal gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik weet nog lang niet alles en er blijft altijd van alles te leren. Het is mooi om te lezen hoe Hazelhoff vocht voor waar hij in geloofde en hoe hij zich daarvoor keer op keer op keer bleef inzetten. Die strijdkracht is echt bewonderenswaardig. Daarnaast leer je ook een andere kant van de oorlog. Veel oorlogsboeken gaan vaak over mensen in bezette gebieden of in de kampen. Ook hartverscheurend en prachtig om te lezen, maar dan is dit eens wat anders en in dat opzicht ook weer leerzamer.

Daarbij heeft Hazelhoff één enorme kracht in zijn schrijfstijl. Zijn boek kan nog zo langdradig zijn, nog zo ouderwets en nog zo saai geschreven… soms is er een lichtpuntje. Hazelhoff heeft soms namelijk prachtige beschrijvingen met mooie metaforen. Zo komt hij terug in Nederland na de oorlog en omschrijft hij het als een concentratiekamp, zo ziet het eruit. Ook omschrijft hij hoe hij in het begin wordt opgehaald door een tractor. Midden in de nacht. Hij legt dan eerst de nadruk op de perfect stille nacht en dan op het enorme lawaai dat zijn vervoersmiddel maakt. Die mooie omschrijvingen en interessante denkbeelden, maken dit boek weer net een stukje interessanter.

Soldaat van Oranje 002

Dit boek heeft overduidelijk zijn min- en pluspunten. Het boek is langdradig en enorm taai. Je moet je er echt doorheen worstelen. Het is absoluut een heel ander soort boek dan dat ik normaal lees. Aan de andere kant is het absoluut leerzaam en interessant en de manier waarop Erik Hazelhoff tegen sommige dingen aan kijkt en hoe hij dat verwoord, zetten je wel echt enorm aan het denken. Niet direct een aanrader, zeker als je niks hebt met de Tweede Wereldoorlog, maar wel mooi om gelezen te hebben als je interesses daar wel liggen.

3 ster    Handtekening Madelon 001

Button Bol 001

3 Reacties op “Soldaat van Oranje – Erik Hazelhoff Roelfzema”

  1. Ik geloof dat dit niet echt een boek is dat ik snel zou willen kopen, maar het verhaal lijkt me wel mooi!
    Vivian heeft onlangs Wat is de ideale serieformule? geplaatst.

Geef een reactie

CommentLuv badge