Friday Five | Boeken buiten mijn comfort zone

Ik moet bekennen dat ik echt zo’n lezer ben die leest wat ze leuk vindt. Als iets me niet trekt, dan lees ik het niet. Simple as that. Toch is het soms goed om ook eens wat boeken buiten je comfort zone te lezen. Om je eens op een net wat andere manier te prikkelen bijvoorbeeld. Of om voor jezelf te bevestigen dat je inderdaad de juiste genres leest, want waar je nu mee bezig bent is ruk, haha. Daarom is het theme van de Friday Five van vandaag: boeken buiten je comfort zone.

Twee boeken die in mijn kast staan en buiten mijn comfort zone vallen zijn ook gelijk twee heel verschillende boeken. De ene is een Engelse roman, de ander een Nederlandse… ja hoe noem je dat. Ik heb het in dit geval over Dier, Bovendier van Frank Westerman. Deze man deed onderzoek naar het paardenras Lippizaner (die prachtige witte paarden die ze bij de Spaanse Rijschool gebruiken) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij combineerde dus twee onderwerpen die ik altijd super interessant vind om over te lezen. Helaas viel het boek een klein beetje tegen. Het was absoluut interessant, maar ik moest nogal veel moeite doen om er doorheen te komen. Het was iets te saai opgeschreven voor mijn doen. Toch heb ik het boek nog omdat ik het dus wel enigszins interessant vond.

Het andere boek is een Engelse roman die ik jaren geleden (2012 denk ik) kocht als sinterklaascadeautje voor mezelf. Ik twijfelde toen een beetje of ik het wel kon lezen. Niet kort daarna heb ik het gelezen en ik vond het prachtig! Ik wil het nog altijd eens herlezen, want dit boek is echt heel bijzonder. Jeanette Walls vertelt het verhaal van haar oma (als ik dat zo uit mijn hoofd goed zeg) die opgroeide op een ranch en door omstandigheden elke keer moest verhuizen. Het is een prachtig verhaal over het doorzettingsvermogen van een vrouw die ondanks alles weet te overleven. Gelukkig is het ook in redelijk makkelijk Engels geschreven, dus goed te volgen!

En nu ik dit aan het schrijven was bedenk ik me dat er nóg een boek in mijn kast staat dat ik heb gelezen buiten mijn comfort zone (dus nu wordt het stiekem een top 6, haha). Het gaat om Soldaat van Oranje van Erik Hazelhoff Roelfsema. Dit boek gaat ook over de Tweede Wereldoorlog en ik heb het verhaal altijd interessant gevonden. Ik kocht het boek toen ik naar de musical ben geweest en heb het toen direct gelezen. Hoewel ik ook dit enorm interessant vond, leest het enorm moeilijk weg. Het is heel zakelijk en puntsgewijs opgeschreven. Heel anders dan ik gewend ben en echt leuk ook niet, haha. Maar interessant, dat dan echt weer wel!

Dan heb ik nog drie YA’s in mijn kast staan die buiten mijn comfort zone vallen. Ik zie jullie bijna denken: huh Madelon, maar jij leest toch juist YA’s? Jep! Maar dit zijn YA Thrillers en als er iets is waar ik doorgaans niet van houdt, dan zijn het thrillers. Toch kwamen deze boeken in mijn bezig en ergens ben ik er stiekem ook wel benieuwd naar. Ze werden destijds zo enorm goed ontvangen, dat ik benieuwd was waar de ophef zo over was. Ondertussen heb ik ze echter nog altijd niet gelezen. Laatst had ik bijna een van deze boeken opgepakt, maar toen toch niet, haha. Ik heb het over Eigen Schuld, Kwaad Bloed en Zie me, hoor me. Iemand een goed argument om één van deze boeken als eerstvolgende op te pakken? Dan doe ik het ;-).

Lees jij vaak boeken die net even buiten je comfort zone vallen?

 

 

2 Reacties op “Friday Five | Boeken buiten mijn comfort zone”

  1. Soldaat van Oranje heeft mijn nicht liggen en brengt die binnenkort voor mij mee. Het ligt ook buiten mijn comfortzone maar daar leer je ook weer van bij.
    An Boekenvirus heeft onlangs Bullet Journal november geplaatst.

  2. De laatste tijd doe ik dat steeds minder vaak. Doordat het me meer moeite kost om me op het lezen te focussen merk ik dat ik vrijwel steeds teruggrijp naar mijn favoriete genres. Dit jaar heb ik dan ook voornamelijk fantasy en romantiek gelezen.
    zwartraafje heeft onlangs Steeds een tikkeltje meer #5 geplaatst.

Geef een reactie

CommentLuv badge